Relationer till jämnåriga

Att lyckas hitta en bästa kompis eller ett kompisgäng att trivas med är inte alltid lätt. Det är mycket som ska kännas rätt: ni ska ha kul tillsammans, ställa upp för varandra, lita på varandra, ha gemensamma intressen, för att bara nämna några saker.

Ibland kan du hitta en vän som du har i många år eller till och med hela livet. Men det är också vanligt att ha olika vänner under olika perioder. Du förändras och får kanske nya intressen som gör att du inte längre har lika mycket gemensamt med gamla kompisar.

Särskilt i tonåren är det vanligt att du börjar tänka på vad du tycker är viktigt, vad du gillar och inte gillar, vad du står för, och så vidare. Det kan leda till att du söker nya vänskaper. Många träffar också en pojk- eller flickvän, vilket kan göra att de umgås mindre med kompisar från förr.

Båda i ett kompispar kan känna att de har vuxit ifrån varandra och det blir naturligt att båda får nya kompisar på varsitt håll. Men det händer också att den ena känner sig övergiven, sviken och ensam när en vänskap tar slut. Du kan också bli ofrivilligt ensam när det sker andra förändringar i livet, till exempel om du flyttar eller byter skola. Då handlar det oftast om kortare perioder och det brukar lösa sig när du får nya kompisar och har vant sig vid den nya situationen.

Dåliga kompisrelationer

Vissa kompisrelationer kan bli negativa. Ni kanske påverkar varandra att vara eller bete er på ett visst sätt fast ni egentligen inte vill vara så. Till exempel kan en person vara den som alltid styr och ska bestämma. Du kanske får en roll bland kompisarna som du egentligen inte trivs med, till exempel den som alltid är tyst, den som alltid syns och hörs, eller den som alltid ska skoja och spela pajas. Det kan vara svårt att ta sig ur sådana roller eller att avsluta kompisrelationer.

Något annat som gör det svårt att hitta kompisar är att människor ibland beter sig oschysst mot varandra. Det är tyvärr vanligt i de flesta sammanhang där människor behöver träffas och fungera i grupp, till exempel på skolor och jobb eller på sport- och föreningsaktiviteter. Det kan handla om att någon blir utfryst eller till och med utsatt för mobbning. Det kan också vara att du får höra taskiga kommentarer eller att någon sprider falska rykten, antingen muntligt eller på nätet. Om du blir behandlad på det viset kan du börja nedvärdera dig själv och få en dålig självbild.

Läs mer om självbild och identitet.

Om du mår dåligt på grund av dåliga kompisrelationer kan du behöva stöd och hjälp. Oftast behöver det ske någon sorts förändring för att du ska kunna må bra igen. Du kan behöva hjälp från någon utifrån med att göra sådana förändringar.

Få stöd och hjälp

Om du mår dåligt för att du känner dig ensam eller för att du är utfryst eller mobbad, brukar ett första steg mot att det ska bli bättre vara att berätta för någon vuxen om problemen. Det kan vara en förälder eller någon annan vuxen som du litar på, en lärare, skolkuratorn eller någon på närmaste ungdomsmottagning, UMO.

Ofta kan den som är vuxen se fler möjliga lösningar även på svåra situationer. Det kan också kännas skönt att få prata med någon som stöttar en. På så sätt kan du stärka din självkänsla så att du vågar bryta ensamheten. Med stärkt självkänsla blir du också bättre på att stå emot dem som beter sig dåligt.

Ibland kan problem med kompisar leda till andra allvarliga svårigheter. Det kan till exempel vara att du känner dig deprimerad eller har börjat med ett självskadebeteende. Det kan också vara tvärtom – att du har allvarliga psykiska problem och att det gör att du får problem med kompisar. Om du mår psykiskt dåligt kan du få stöd och hjälp på BUP. En vuxen kan hjälpa till med att kontakta oss. Som ung kan du också själv ta kontakt med BUP.

Om det känns svårt att berätta för en vuxen kan ett första steg vara att chatta anonymt med någon. På Tjejzonen, Killar.se och Bris kan du få stöd om du mår dåligt. De chattar med unga vissa dagar och tider.

Tips: Att säga ifrån

Att våga säga ifrån när någon är oschysst kan vara svårt. Så här kan du träna på att säga ifrån:

  • Börja med att fundera på i vilka situationer du skulle vilja säga ifrån. Sedan väljer du en sådan situation att börja träna på. Det kan till exempel vara när en kompis kallar dig för något som sårar eller att du blir avbruten när du pratar.
  • Skriv ner vad kompisen brukar säga och vad du själv brukar svara.
  • Fundera på vad du skulle vilja svara men inte vågar. Skriv ner det också.
  • Läs det du har skrivit högt för dig själv, men istället för att läsa det du brukar svara, läser du det du skulle vilja svara. Läs många gånger så att det känns lättare att säga.
  • Nästa gång situationen uppstår är det dags att säga det på riktigt. Efteråt kan det kännas bättre för att du vågade säga ifrån. Det kan göra att du får starkare självkänsla så att du vågar göra likadant även i andra situationer.

Senast ändrad 2022-09-21